ArchiVision Directory Articles logo

Home All Articles Faq About Links Zoeken / Search


Plasma, LCD of LED-LCD, wat is nu juist het verschil?

De aankoop van een lcd-tv, LED-LCD-tv of plasma-tv is een hele opgave. We komen om in de overvloed aan informatie en de technische termen vliegen ons om de oren. Waar moet u precies op letten als u een lcd- of plasma-tv koopt? Hoe kunt u de plasma- of lcd-tv het beste ophangen? Welke kijk-afstand moet u aanhouden bij uw lcd- of plasma-tv? En wat is Full HD en HD-ready? Hier volgen een aantal belangrijke tips waar u rekening mee moet houden bij het kopen van een lcd-tv of plasma-tv. Voor veel consumenten beperkt de aankoop van een nieuw televisiescherm zich nog altijd tot de keuze tussen plasma en lcd. Ten onrechte, want er is een derde speler in opmars: de LED-televisie. Wij zetten de verschillen tussen de drie systemen op een rij en geven tips voor de aankoop van uw volgende televisiescherm... we vergeleken en deden een test. Onderaan deze pagina bevindt zich de meer gespecialiseerde uitleg van de soorten technologie gebruikt om TV-schermen te maken.


Inhoud op deze pagina
PLASMA
de technologie
de trend
de troeven
voor en nadelen
LCD
de technologie
de trend
de troeven
voor en nadelen
LED-LCD
de technologie
de trend
de troeven
voor en nadelen
PRAKTISCHE TIPS BIJ AANKOOP NIEUW TV-TOESTEL
Hoe groot moet het scherm zijn?
Welk scherm kopen?
Heel belangrijk: HET SIGNAAL
Full HD
HD-ready
DVB: Digital Video Broadcasting
Installatie lcd-tv: aan de muur of op een meubel?
Kijkafstand lcd-tv en plasma-tv
Accessoires lcd-tv en plasma-tv
Populaire merken lcd-tv en plasma-tv


Waar op te letten bij de aankoop van een LCD-TV

MEER INFO OVER PLASMA-TECHNOLOGIE
MEER INFO OVER LCD EN LCD LED-TECHNOLOGIE
VERKLARENDE WOORDENLIJST

DE NIEUWIGHEDEN
SAMSUNG: VOOR ALLE SYSTEMEN
PANASONIC: UITSTEKENDE KWALITEIT
PHILIPS: GEBORSTELD ALUMINIUM
SONY: OP DE ECO-TOER
JVC: DE HAND ALS AFSTANDBEDIENING

Slot
Conclusie
De hogere prijs voor de eerste generatie LED-TV's
Toekomst

VEEL GESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN
Wat is een pixelverzekering?
Hoe weet ik welk formaat plasma lcd-tv ik nodig heb?
Kan ik mijn platte plasma lcd-tv ook als pc-monitor gebruiken?
Recupelbijdrage betalen, wat is dat?
Waarom hebben LCD schermen een backlight nodig?
Welke soorten backlight zijn er?
Direct (recht op) of Edge (zijkant) gemonteerd?
Wit of RGB lichten?
Samsung's technologie onder de microscoop
Het kleuren-pallet

NIEUWE WEBSITE IN DE MAAK MET NOG MEER OVER TV-TECHNOLOGÏEN:

>>>> TV-TECHNOLOGIE <<<<

- betere layout

- aller laatste nieuwigheden op televisioneel vlak

- toekomstige technologiën: DLP, Laser TV, SED, OLED en 3D televisie

Terug naar inhoud
PLASMA

de technologie
Een plasmascherm is een met gas gevuld paneel waarin het gas cellen doet oplichten. Door elektrische pulsen verandert dit gas in plasma, dat fosfor deeltjes oplicht en zo beeld weergeeft. Meer info over deze technologie vindt je onderaan.

geschiedenis
Van alle flat-panels is het wellicht de oudste technologie. Het eerst plasma scherm werd in 1964 ontwikkeld. Het kwam er als een eenvoudig monochroom beeldscherm dat relatief betrouwbaar was. Er waren weinig snufjes aan en bovendien was het scherm zelf digitaal en dus gemakkelijk aan te sluiten in tegenstelling to analoge beeldbuis monitors. Deze schermen waren vooral geliefd bij de eerste computerbezitters, toen vaak universiteiten. In de jaren '70 werd plasma voor een korte tijd commercieel populair. Dit veranderde echter snel toen de goedkopere kleuren beeldbuis op de markt kwam. In de jaren ‘80 lanceerde IBM het plasmascherm opnieuw, maar niet met het gewenste succes. De productie van plasmaschermen werd al snel verkocht aan een klein bedrijfje en de computergigant leverde voortaan enkel beeldbuis monitors.

Het was pas in 1992 dat plasma terug uit de doden opstond. Toen toonde de Japanse firma Fujitsu hun prototype van een kleuren plasma beeldscherm. Het paneel had nog enkele tekortkomingen (zoals een korte levensduur) maar niettemin was de interesse bij de (Japanse) elektronica fabrikanten opnieuw gewekt. Het bedrijfje dat IBM’s plasma technologie voor een appel en een ei had bemachtigd werd al snel door Panasonic overgenomen. In 1997 werden de eerste plasma panelen voor het grote publiek op de markt gebracht. Met hun grote lichtopbrengst, goede kleuren en snelle respons moesten ze niet onderdoen voor een traditionele beeldbuis en hun geringe dikte maakte ze al snel populair. De verkoop liep goed, met enkel de toen nog relatief hoge kostprijs als belemmerende factor. Het mooie liedje duurde echter niet zo lang. Rond de eeuwwisseling kwamen de eerste kapers op de kust: TFT LCD. Vanaf 2007 kwamen de plasma-schermen terug op de markt en boert de verkoop van plasma televisie

de trend
Het was pas in 1992 dat plasma terug uit de doden opstond. Toen toonde de Japanse firma Fujitsu hun prototype van een kleuren plasma beeldscherm. Het paneel had nog enkele tekortkomingen (zoals een korte levensduur) maar niettemin was de interesse bij de (Japanse) elektronica fabrikanten opnieuw gewekt. Het bedrijfje dat IBM’s plasma technologie voor een appel en een ei had bemachtigd werd al snel door Panasonic overgenomen. In 1997 werden de eerste plasma panelen voor het grote publiek op de markt gebracht. Met hun grote lichtopbrengst, goede kleuren en snelle respons moesten ze niet onderdoen voor een traditionele beeldbuis en hun geringe dikte maakte ze al snel populair. De verkoop liep goed, met enkel de toen nog relatief hoge kostprijs als belemmerende factor. Het mooie liedje duurde echter niet zo lang. Rond de eeuwwisseling kwamen de eerste kapers op de kust: TFT LCD. Vanaf 2007 kwamen de plasma-schermen terug op de markt en boert de verkoop van plasma televisie achteruit. Voor ieder plasmascherm dat vandaag wordt verkocht, gaan er tien LCD's de deur uit.


de troeven
Het contrast. Een plasmascherm is eigenlijk een grote oppervlakte vol piepkleine lampjes. Iedere pixel die het beeld helpt opbouwen, is zo'n lichtpuntje dat aan en uit kan worden gezet. Bij LCD staan de lampen die voor het licht zorgen, altijd aan. Bij een plasmascherm is het zwart dus iets zwarter (het 'lampje' op de plaats van de zwarte pixel staat uit) en het contrast hoger. Ook de nuance tussen de kleuren is groter dan bij LCD-schermen.

voor en nadelen
Een plasma-scherm verbruikt meer elektriciteit dan lcd. Anderzijds getroosten de fabrikanten zich de jongste tijd grote inspanningen om dat verbruik terug te dringen. Zo verbruiken de nieuwste plasma-televisies van Panasonic nu precies de helft minder dan pakweg anderhalf jaar geleden. Maar in de eindafrekening verbruikt plasma toch nog altijd meer. Hoeveel? Dat is moeilijk te zeggen. Heeft een lcd-scherm een vast verbruik, dan spreken we bij plasma van gemiddelde waarden. De lichtpunten staan immers niet altijd aan.

Voordelen:
-
De plasma-tv geeft duidelijk, scherp en rustig beeld weer
- Plasma-tv’s zijn leverbaar tot in zeer groot formaat
- Bij plasma-tv’s heeft u goed beeld vanuit elke kijkhoek.

Nadelen plasma-tv:
- Plasma-tv’s zijn zware televisies: let hierop als u de plasma-tv wilt ophangen
- De plasma-tv is niet in kleine maten leverbaar
- Kijk bij een plasma-tv vooral in het begin uit voor het ‘inbranden’ van de beelden. Dit gebeurt als u te lang stilstaande beelden op uw scherm heeft staan, zoals teletekst. In het menu van de plasma-tv is meestal is er een optie aanwezig om dit te verhelpen.
- Met plasma-tv’s heeft u vaak last van licht weerkaatsing: dit is vervelend als u overdag of in felverlichte ruimte tv wilt kijken
- Plasma-tv’s zijn duurder dan lcd-tv’s
- Plasma-tv’s hebben een wisselend energieverbruik: bij donkere beelden verbruikt een plasma-tv minder energie dan een lcd-tv, maar bij heldere, lichte en kleurrijke beelden schiet het verbruik omhoog.

LCD

de technologie
Een lcd-tv is een scherm dat wordt belicht door neonlampen die er langs de achterkant op gemonteerd zijn. Vooraan zitten kristallen die het licht wel of niet doorlaten. LCD is immers de afkorting van Liquid Crystal Display. Het scherm van een lcd-tv is opgebouwd uit 2 glasplaten met vloeibare kristallen ertussen. Die kristallen reageren op elektronische golven, en dit volgens het soort licht en de intensiteit ervan. Elke pixel in de lcd-tv bestaat uit 3 vloeibare kristallen. Afhankelijk van de elektrische spanning die door de lcd-tv heen loopt, blokkeren de kristallen het licht of laten het juist door. Op deze manier wordt het beeld op uw lcd-tv gevormd. Het kost de lcd-tv veel moeite om deze kristallen aan te sturen, met als gevolg beeld vertraging (bijvoorbeeld tijdens het zappen). Meer info over deze technologie vindt je onderaan.

de trend
De ontwikkeling van LCD heeft er al een lange weg op zitten en is nog steeds bezig. Momenteel zitten we aan de zevende generatie TFT LCD’s. Bij iedere generatie verbeteren de eigenschappen zoals kleur weergave, reactiesnelheid en contrast wel. Deze laatste twee vormen nu geen echt probleem meer, maar met de kleur weergave kan het nog altijd beter. Wie een plasma of beeldbuis naast een LCD zet zal onmiddellijk opmerken dat de kleuren van de LCD wat fletser zijn. Dit is een probleem die men tegenkomt met de hedendaagse LCD’s, maar binnenkort zal dit compleet veranderen.
LCD beheerst de markt van de flatscreens. De meeste schermen die vandaag over de vloer gaan, zijn LCD's. Maar het is de vraag of dat wel zo terecht is. LCD kom je ook tegen in schermen voor PC's en laptops, de optie Cristel Bryte is hierbij een absolute must zo zijn de vroegere platte TFT schermen al lang weer verleden tijd. Met de vernieuwde interesse in flat panels schakelden producenten van LCD monitoren, die toen nagenoeg exclusief in laptops gebruikt werden, de ontwikkeling van hun technologie een trapje hoger. LCD beeldschermen waren dunner, energie zuiniger en goedkoper dan hun plasma broertjes. Hun helderheid, contrast ratio en reactietijd lieten echter nog veel te wensen over.
Desalniettemin begon LCD aan een gestage opmars, vooral wat de kleine beeldschermen betrof (<22″). In 2004 reikten de paneel breedtes van LCD al tot 60″ en ieder jaar kwam er een goede 20″ bij. Op de CES beurs van dit jaar pakte fabrikant Sharp uit met een 108″ LCD, 5″ groter dan de grootste plasma. Samen met de paneel groottes stegen ook de technische prestaties van de LCD technologie. Helderheid en contrast werd hoger, responstijd lager, … Vooral hun lagere prijzen deden de consumenten echter plooien. Vandaag de dag is het leeuwendeel van de flat panels van het LCD type.

de troeven
Qua kwaliteit heeft lcd een hele grote afstand op plasma goedgemaakt. Objectief scoren de schermen iets minder voor contrast en kleur echtheid. Maar toch zijn er consumenten die lcd in eenzelfde schermgrootte verkiezen boven plasma. De regel dat plasma de must is als je groter gaat dan 36 inch, gaat niet meer op. Ook full-HD lcd-tv's van 50 inch en meer bieden vandaag een uitstekende beeldkwaliteit. In ruimtes waar veel licht binnenvalt, scoren lcd-schermen iets beter dan plasma dankzij de grotere lichtsterkte.

voor en nadelen

Bij lcd-tv's staan de neonlampen langs de achterkant altijd aan. De mate waarin het licht wordt doorgelaten, wordt dus bepaald door kristallen aan de voorkant. Daarom halen lcd-schermen nooit hetzelfde contrast als een plasma-tv. Vergelijken in een grote winkel is dus de bootschap. Door met de intensiteit te spelen kan een zeer rijke kleurenpracht gecreëerd worden, iets waar LCD’s nog steeds niet aan kunnen tippen. Het plasma reageert ook zeer snel op een wisselende spanning aan de elektrodes, waardoor de reactiesnelheid zeer hoog ligt. Omdat een gedeactiveerde plasmapixel geen licht uitstraalt is ook het contrastratio zeer hoog. Nadelen zijn dan weer het relatief hoge verbruik (alhoewel bij grote panelen zowel LCD als plasma ongeveer hetzelfde verbruiken) en de kans op inbranden van het beeld. Vooral het hoge verbruik en de kostprijs voor kleine panelen speelt in het nadeel van plasma. Fabrikanten houden liever slechts één type beeldscherm over, dat ze zowel voor mobiele als vaste toepassingen kunnen gebruiken. Plasma verbruikt teveel, is te groot en te duur om de relatief kleine schermen voor mobiele toepassingen te maken. De laatste tijd sluiten dan ook meer en meer plasma productielijnen hun deuren. LCD is duidelijk de commerciële winnaar van het duel, alhoewel het op de technische kant minstens gelijk op gaat.

Voordelen:
- goedkoper dan plasma-tv’s
- in kleine maten leverbaar
- lcd-tv's hebben vaak een iets hogere resolutie dan een plasma-tv (behalve bij Full HD, dat is bij beide tv’s gelijk)
- lager energieverbruik dan de plasma-tv
- weinig last van lichtweerkaatsing: de lcd-tv is dus handig als u tv wilt kijken in een felverlichte ruimte of bij zonlicht
- levendigere kleuren
- hoog contrast tussen de kleuren
- goede responstijd

Nadelen:
- Tijdens het zappen kan er beeldvertraging optreden
- de ‘dode’ pixels in de lcd-tv zijn niet te repareren
- inbranden van het beeld komt regelmatig eens voor
- bij oudere lcd-tv’s is het beeld niet vanuit elke kijkhoek even goed zichtbaar. De nieuwste lcd-tv’s hebben hier geen problemen meer mee
- grote prijs voor kleinere schermen, prijs per vierkante centimeter ligt hoger bij kleine schermen dan bij grote schermen
- niet genoeg keuze in afmetingen voor kleinere panelen

waar op te letten bij de aankoop van een LCD-TV

Beeldformaat
Een lcd-tv of plasma-tv is in vele maten te verkrijgen. De kleinste lcd-tv’s zijn rond de 40 cm groot en de grootste schermen zijn zo’n 107 cm groot. Lcd-tv’s zijn verkrijgbaar in 4:3 en 16:9 (breedbeeld).

Contrastwaarde
Contrastwaarde of contrastratio betekent dat kleuren die veel op elkaar lijken, zoals donkergrijs en zwart, lastiger te onderscheiden zijn. Hoe hoger de ratio, hoe beter de kleuren zijn te onderscheiden.

Frequentie
Hoe prettig het kijken naar de lcd-tv of plasma-tv is, hangt af van de rust van het beeld. De frequentie, oftewel de regelmaat waarmee het beeld ververst wordt per seconde, wordt aangegeven in Hertz. Voor de frequentie geldt: hoe hoger het aantal Hertz, hoe beter. Vanaf ongeveer 70 Hertz heeft uw lcd- of plasma-tv een rustig beeld. Een lcd-tv met 100 Hertz geeft op dit moment het scherpste en rustigste beeld.

Resolutie
De gemiddelde lcd- of plasma-tv heeft 576 beeldpunten, pixels. Met deze resolutie kunt u prima tv kijken, maar door de sterk verbeterde kwaliteit van de het digitale tv-kijken is ook de resolutie van de nieuwste lcd-tv’s en plasma-tv’s sterk toegenomen. Hierdoor kunt u nog scherper en rustiger beeld ontvangen, waardoor u nog meer kunt genieten van uw nieuwe plasma- of lcd-tv. De hoogste beeldkwaliteit heet Full HD en heeft een resolutie van 1920 x 1080. Dit is de resolutie van de toekomst. Schermen van lcd-tv ’s en plasma-tv’s met een lagere resolutie zijn dus niet Full HD, maar kunnen dit wel ontvangen als het minimale aantal beeldlijnen hoger is dan 720. In dat geval is uw plasma- of lcd-tv HD-ready.

LED-LCD

de technologie
Een led-scherm kun je het best vergelijken met LCD. Alleen zijn de neonlampen vervangen door led-lichtjes. Bovendien zitten die niet meer langs de achterkant, maar aan de zijkant. Meer over deze technologie vind je onderaan op deze website.

de trend

Led is nagelnieuw. Van de grote fabrikanten heeft alleen Samsung nu al dergelijke schermen in zijn gamma. Verwacht wordt dat ook de andere merken in de komende maanden hun aanbod uitbreiden. Niet alleen de televisie-markt wordt hierbij omgegooid want LED-schermen zijn nu al te verkrijgen in schermen voor de PC of laptop, voor de laptop betekent dit weeral minder verbruik en een langere autonomie van de batterij.

de troeven
De led-lampjes die voor licht zorgen, kunnen van 100 tot 0 procent worden gedimd. Dat is een groot voordeel tegenover lcd. Daardoor is de contrastwaarde hoger dan bij lcd. Bovendien kan het elektriciteitsverbruik tot 30 procent lager liggen dan bij lcd. Een ander voordeel is dat LED-schermen, heel dun kunnen worden gebouwd, omdat de lichtelementen langs de zijkant zitten.

voor en nadelen
LED is een nieuwe technologie in volle opgang. De schermen zullen dus de komende maanden en jaren beter worden. En goedkoper... Sommigen vinden ook dat de kleuren van een led-scherm een koudere indruk maken dan bij lcd en vooral plasma.

Voordelen:
- meer en beter kleuren
- hogere helderheid
- dunnere afmetingen mogelijk
- lager energieverbruik (tot wel 30% minder verbruik dan bij LCD)

Nadelen:
- contrastratio zoal bij normale LCD-schermen

PRAKTISCHE TIPS BIJ DE AANKOOP VAN EEN NIEUW TELEVISIE-TOESTEL

Bij het kopen van een lcd-tv of plasma-tv kunt u letten op het beeldformaat, de diameter, de kijkafstand, de kijkhoek en het aantal aansluitingen. Daarnaast is het handig om ook de volgende dingen even in het achterhoofd te houden als u een lcd- of plasma-tv koopt:

  1. Energieverbruik: hoe groter de lcd-tv of plasma-tv, des te groter het energieverbruik. Dit geldt ook voor de stand-bystand.
  2. Gewicht: let op het gewicht van de plasma-tv of lcd-tv, zeker als u het scherm aan de muur wilt bevestigen. Niet alle muren zijn geschikt om bijvoorbeeld 40 kilo te dragen.
  3. Aansluitingen zijkant: als u van plan bent om uw lcd-tv of plasma-tv aan de muur op te hangen, dan is het handig als er ook aansluitingen voor randapparatuur aan de zijkant van de plasma- of lcd-tv zitten.
  4. Soorten aansluitingen: let erop of er hdmi-, vga- en dvi-aansluitingen aanwezig zijn. Dit is vooral handig als u apparaten wilt aansluiten die HD ondersteunen. Het aansluiten wordt hierdoor niet alleen makkelijker, maar er zijn ook veel scherper beeld.
  5. Helderheid: de helderheid (in candela) van een lcd-tv is erg belangrijk. Hoe helderder het scherm, hoe scherper het beeld. Een plasma- of lcd-tv van 300 candela heeft een lage helderheid en een lcd-tv van 500 candela een hoge.

Hoe groot moet het scherm zijn?
Er bestaat een vuistregel om de grootte van je scherm te kiezen. Je meet de schermdiagonaal (vaak opgegeven in 'inch', maar dan vermenigvuldig je met 2,5 cm om te weten hoeveel dat in centimeters is) van de linkerbenedenhoek naar de rechterbovenhoek. Die afstand vermenigvuldig je met 2,7. Dat cijfer geeft aan hoever je zeker van het scherm moet zitten om op een voor de ogen comfortabele manier te kijken. Voorbeeld: een scherm van 106 cm maal 2,7 is gelijk aan 286,2 cm of 2,8 meter.

Welk scherm kopen?
Een televisiescherm kopen, blijft een subjectieve kwestie. Voor schermen vanaf 32 inch doe je er goed aan een full-HD te kiezen. Vanaf die schermgrootte wordt de betere kwaliteit van high definition immers duidelijk. Indien je full-HD kanalen kunt ontvangen (digitale televisie, of Blu-ray, hd-dvd's, gewone dvd's zien er ook al beter uit als ze in de hoogste kwaliteit zijn geproduceerd). Kleuren en contrast zijn dan weer een grotendeels subjectieve kwestie. Daarom kunnen we alleen de raag geven om naar een winkel te trekken waar je verscheidene schermen met hetzelfde beeld naast elkaar ziet en dan af te gaan op je kijkgevoel. Uiteraard moet je wel rekening houden met het beschikbare budget.

Heel belangrijk: HET SIGNAAL
Om een flatscreen van meer dan 32 inch in huis te halen, hoef je geen digitale televisie te hebben. Toch raden we dat wel aan. Consumenten die een groot scherm kopen en dat thuis aansluiten op het analoge kabelsignaal, reageren altijd ontgoocheld omdat de beeldkwaliteit niet meer vergelijkbaar is met wat ze in de winkel gezien hebben. Een goede full HD-televisie laat de onvolmaaktheden in het beeld immers nog beter tot uiting komen.

Full HD
Er wordt al een aantal jaren aangekondigd dat u het beste een lcd-tv of plasma-tv kunt kopen die HD-ready is, maar liefst nog Full HD. HD-televisie is de toekomst. Maar wat is het nou precies? Om dat goed te kunnen begrijpen moet u eerst weten wat HD is. HD staat voor High Definition en het gaat om nóg scherper beeld: hiermee wordt een resolutie bedoeld van 1920 x 1080 pixels. Met deze resolutie krijgt u een beeld tot wel 5 keer zo scherp als het standaard televisiebeeld. De lcd-tv of plasma-tv die Full HD is, heeft deze resolutie in het beeldscherm zitten en kan dus extra scherp beeld weergeven.

HD-ready
Lcd-tv’s en plasma-tv’s die HD-ready zijn, zijn, zoals de naam al zegt, klaar om HD-tv  te ontvangen. Ze hebben een lagere resolutie dan de Full HD-televisies, maar in combinatie met HD-tv ziet u wel een duidelijk verschil met wanneer u het op een gewone resolutie zou bekijken. Een tv is HD-ready als hij minstens 720 pixels heeft in breedbeeldformaat.

DVB: Digital Video Broadcasting
Een ander selectiecriterium dat aan populariteit wint bij lcd-tv’s en plasma-tv’s, is DVB, oftewel Digital Video Broadcasting: de wijze waarop digitale televisiesignalen uitgezonden worden.

Voordelen van DVB boven analoge televisie zijn:

- Storingsvrij beeld
- Zeer goede geluidskwaliteit
- Uitzending van meerdere tv-programma’s en radioprogramma’s binnen één kanaal
- Extra informatie, zoals Superteletekst, de Elektronische Programma Gids (EPG), thuiswinkelen en Internet.
- Digitale tv-signalen zijn gemakkelijk te coderen, wat mogelijkheden biedt voor Pay TV.

Nadelen:
- Bij storingen is er geen enkele ontvangst, in plaats van de vroegere ruis in het beeld.
- Voor elke afzonderlijke tv is een aparte ontvanger nodig, plus een extra antenne.

Verschillende varianten van DVB:
- DVB-C (Cable): televisie via de kabel. Via de kabel worden zenders gecomprimeerd, zodat er meer doorgestuurd kunnen worden dan bij analoge tv.
- DVB-S (Satellite): televisie via de satelliet. DVB-S2 is de verbeterde versie hiervan, die het mogelijk maakt om ook HD-tv te ontvangen. Een voordeel van DVB-S is de uitstekende kwaliteit van beeld en geluid over hele continenten via één frequentie. Het nadeel is dat je een schotelantenne nodig hebt, die gezien moet worden door de satelliet voordat er verbinding kan worden gemaakt.
- DVB-T (Terrestrial): televisie via de zendmasten op aarde.
- DVB-H (Handheld): zendt signalen uit naar mobiele toepassingen.

Installatie lcd-tv: aan de muur of op een meubel?
Lcd- en plasmatechnologie biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden wat betreft de plaatsing van uw televisie. De dagen dat u uw woonkamer om uw tv heen moest inrichten zijn voorbij en nu kunt u de plasma- of lcd-tv bijna in elk decor inpassen. U kunt uw lcd-tv op allerlei verschillende manieren monteren.

Belangrijkste manieren van monteren:

- Tv-standaards
- Vlakke muurbeugels
- Kantelende muurbeugels
- Draaiende muurbeugels
- Plafondbeugels

Kijkafstand lcd-tv en plasma-tv
Om optimaal van uw nieuwe lcd-tv of plasma-tv te kunnen genieten, is het belangrijk om goed op de kijkafstand te letten. De kijkafstand is de afstand tussen uw lcd- of plasma-tv en de plaats van waaraf u ernaar kijkt. Op basis van deze afstand kunt u de grootte van de tv bepalen. Vergis u niet: groter is niet altijd beter! Als u te dicht bij uw plasma- of lcd-tv zit kunt u de beeldpunten zien zitten en heeft u niet zulk mooi beeld.

Voor het bepalen van de grootte van uw lcd- of plasma-tv doen er veel verschillende verhalen de ronde op het Internet. De globale regel is dat de kijkafstand 3 tot 5 keer groter moet zijn dan de diameter van uw lcd-tv. Een specifiekere afstandsbepaling vindt u hieronder:

Diameter scherm in inch Diameter scherm in centimeter Kijkafstand in meter
20-27 inch 50-69 cm 76 cm -1.50 m
32-37 inch 81-94 cm 1.80-2.40 m
42-46 inch 107-117 cm 3.00-4.25 m
50-60 inch 127-152 cm 3.65-4.80 m
> 61 inch > 155 cm > 4.50 m
Bron: LCD TV buying guide    

Niet alleen de kijkafstand is belangrijk, maar ook de kijkhoogte speelt een rol. Hang uw lcd-tv of plasma-tv niet te hoog: de beste kijkhoogte is als u recht voor u uit kunt kijken en als uw plasma- of lcd-tv op ooghoogte zit.

Accessoires lcd-tv en plasma-tv
Met uw lcd-tv of plasma-tv kunnen verschillende accessoires meegeleverd worden. Deze zijn ook los te bestellen. Voorbeelden van accessoires voor uw lcd- of plasma-tv zijn een tv-meubel, tv-beugel, audiokabels, videokabels en adapters. Klik op de link om naar de desbetreffende categorie te gaan.

Populaire merken lcd-tv en plasma-tv
De populairste merken van de lcd-tv en plasma-tv zijn Grundig, Hitachi, JVC, LG, Loewe, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony en Toshiba.

DE NIEUWIGHEDEN

SAMSUNG: VOOR ALLE SYSTEMEN

Samsung speelt mee op alle terreinen. De lcd-schermen van de Serie 7 halen nu 200 Hz (snelheid waarmee het beeld wordt vernieuwd), wat voor een nog stabieler beeld zorgt. Heel opvallend is de omlijsting die en subtiele rode gloed lijkt uit te stralen: CrystalTV. Samsung is ook één van de eersten met een volledig gamma led-tv's: de series 8000, 7000 en 6000. De beeldkwaliteit is uitstekend en de vormgeving is opvallend slank. In combinatie met nieuwe bevestigingssystemen zijn dit ideale schermen om aan de muur te hangen. En de plasmatelevisies van het Koreaanse merk worden almaar dunner: zo is de Serie 8000 nog amper 3 cm dik.

PANASONIC: UITSTEKENDE KWALITEIT

Panasonic heeft ook lcd in zijn gamma, maar blijft de vurigste voorstander van plasma-tv. De televisieschermen van het Viera-gamma bieden dan ook een uitstekende beeldkwaliteit. Panasonic schenkt ook veel aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid. Viera-link zorgt ervoor dat het televisietoestel naadloos samenwerkt met alle mogelijke andere toestellen van Panasonic, zodat alle multimedia in huis tot een soort geheel versmelt.

PHILIPS: GEBORSTELD ALUMINIUM

Eind juli komt Philips met een nagelnieuw gamma, de 9700-reeks. Opvallend is de afwerking in geborsteld aluminium van deze lcd-schermen (Philips heeft geen plasma meer in het aanbod). Er komen drie afmetingen (40, 46 en 52 inch). In deze full HD-schermen zitten geen neonlampen meer, maar led-achtergrondverlichting, het scherm is ook uitgerust met de Ambilight Spectra 3-technologie, die nauwkeurig bepaalt welke de overheersende kleuren op het scherm zijn en vanaf de zijkanten van het scherm op de muur erachter een sfeerverlichting projecteert die helemaal bij deze kleuren past.

SONY: OP DE ECO-TOER

Geen plasma bij Sony, wel een scherp milieubewustzijn. Twee schermen die dat perfect illustreren. De WE5, een full HD-scherm, noemen ze bij Sony een ECOtv, omdat het toestel vol zit met energiebesparende functies. Verkrijgbaar in zwart en wit. 40 en 46 inch voor 1.500 en 1.900 euro. Ook de V5500, eveneens full HD, komt met tal van ECO-settings. Verkrijgbaar in 32, 37, 40, 46 en 52 inch, van 900 tot 1.800 euro.

JVC: DE HAND ALS AFSTANDBEDIENING

De nieuwste generatie lcd-schermen van JVC ook geen plasma meer) springt uit de band met de Hand Clap-functie: met een eenvoudige vingerknip of een handklap schakel je het toestel aan of uit, en regel je het volume. Ook leuk: JVC houdt rekening met het interieur waarin het scherm komt. Omdat ruim 70 procent van de gezinnen opteert voor een lichte achtergrond in het interieur, hebben de schermen een witte achterkant die verder uitloopt naar de zijkanten van het toestel. Dat wekt de indruk dat de toestellen uit de DV-1 reeks versmelten in het interieur. De omlijsting is uniek: zwart maar in lederstructuur. Van 1.400 tot 2.000 euro.

VEEL GESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN

Wat is een pixelverzekering? Moet ik die afsluiten als ik een nieuwe plasma lcd-tv koop?
Een lcd-televisiescherm is opgebouwd uit miljoenen pixels. Het komt nog wel eens voor dat een pixel al bij de productie defect is. Omdat dit niet te voorkomen is, is er een garantiebepaling opgesteld op basis van ISO-normering. Bij de aanschaf van uw nieuwe plasma lcd-tv kunt u voor deze verzekering kiezen. Als bij thuiskomst blijkt dat de pixels niet allemaal werken (zogenaamde 'dode pixels'), wordt uw scherm meteen vervangen. Uiteraard zijn aan de verzekering kosten verbonden. U bepaalt zelf of u voor de extra kosten van een verzekering kiest, maar het is wel aan te bevelen.

Hoe weet ik welk formaat plasma lcd-tv ik nodig heb?
Het beeldformaat van een plat scherm wordt weergegeven in diameter (centimeter of inch). Het beeldformaat wordt schuin over het scherm gemeten. De kleinste schermen hebben een diameter van 38 centimeter (15 inch), de grotere wel 160 centimeter (63 inch). Om te bepalen hoe groot het scherm van uw lcd-televisie moet zijn, bent u afhankelijk van de kijkafstand tot het scherm. Te dichtbij een te groot of te klein scherm zitten is niet goed. U wilt het optimale kijkresultaat hebben van de nieuwe tv, maar wel in de juiste verhouding tot de ruimte waarin het scherm hangt of staat.

De aanbevolen afstand ten opzichte van de grootte van het scherm: 

- schermen van 50-69 cm (20-27 inch) zijn geschikt voor een afstand van 76 cm tot 1.50 meter 
- schermen 81-94 cm (32-37 inch) moeten op een afstand staan van 1.80 tot 2.40 meter
- schermen 107-117 cm (42-46 inch) hebben 3 tot 4.25 meter kijkafstand nodig
- scherm van 127 cm of groter (50 inch) kunnen het beste op een afstand staan van 3.65 tot 4.80 meter
- scherm van 155 cm of groter (vanaf 61 inch) moet minstens op 4.50 meter van de bank staan.

Kan ik mijn platte plasma lcd-tv ook als pc-monitor gebruiken?
Ja, dat kan, mits het scherm deze functie ondersteunt. Dit vindt u terug in onze productvergelijker. Soms is het een optionele mogelijkheid, waardoor u met externe hardware de plasma lcd-tv hiervoor geschikt maakt. Van belang is dan de resolutie van de pc-monitor. Ook dit vindt u terug in de productvergelijker.

Ik moet een recupelbijdrage betalen, wat is dat?
Bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een afwasmachine, koelkast of koffiezetapparaat betaalt u een recupelbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaalt u voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor een lcd-televisie is dat € 9,00. Dit bedrag komt bovenop de aanschafprijs.

MEER INFO OVER HOE PLASMA-TECHNOLOGIE WERKT.

Iedere pixel in een kleuren plasmascherm bestaat uit drie gegroepeerde subpixels, eentje voor elke basiskleur. De subpixel is in feite een minuscuul vaatje, dat vooraan afgesloten is door een glasplaat en verbonden is met twee elektrodes (één vooraan, één achteraan). In het vaatje vinden we een bepaalde combinatie van edelgassen, meestal neon en xenon. De randen van het vaatje zijn voorzien van gekleurde fosfor, dezelfde fosfor die ook de kleuren in een beeldbuis genereert. Wanneer de beide elektroden onder spanning komen te staan wordt het edelgas in de subpixel elektrisch geladen en stoot het elektrisch geladen deeltjes uit. Deze deeltjes botsen op de gekleurde fosfor waardoor deze gekleurd licht begint uit te stralen.
Een soortgelijk werkingsprincipe vinden we overigens in ieder huis terug: spaar- en TL lampen werken identiek hetzelfde, zij het op grotere schaal. De kleur van de fosforlaag is hier meestal wit, waardoor ook het uitgestraalde licht wit is. Verander de kleur van de fosfor en ook het uitgestraalde licht zal van kleur veranderen. Het voordeel van de plasmatechnologie is dat de intensiteit van iedere subpixel apart geregeld kan worden.


Plasmascherm schematisch (beeld HSW).

MEER INFO OVER HOE LCD EN LCD MET LED-TECHNOLOGIE WERKT.

Led-TV's voor in de huiskamer zijn niet te verwarren met enorm grote led-schermen die men gebruikt in voetbalstadions of andere evenementen. Het is al evenmin te vergelijken met een ambi-light. Het is een totaal andere technologie.

Bij televisies voor voetbalstadions is het scherm zelf opgebouwd uit afzonderlijke led-lampjes (iets minder dan een stuk of 4 in een vierkante centimere) die verspringen van kleur wanneer het beeld dit vraagt. De enorme Mitsubishi-schermen bijvoorbeeld is gemaakt met duizenden LED's die worden gebruikt om het beeld meteen te produceren. Samsung's "LED" TV's daarin tegen zijn eigenlijk LCD-schermen. Ja u hoort het goed! Het zijn eigenlijk geen echte LED-TV's.

Klinkt dit alles een beetje verwarrend?

Gelukkig maken maken we voor u het even duidelijk. Samsung's televisies gebruiken een serie LED's om het paneel te verlichten. Tal van andere merken doen dit ook.
Maar wat is "backlighting" nu eigenlijk.

Waarom hebben LCD schermen een backlight nodig?
LCD is een geconsumeerde technologie die al sinds de vroege jaren '70 wijd verspreidt is. Het verscheen voor het eerst in digitale horloge. De kostprijs was haalbaar om het zo'n kleine schermpjes waren. Grotere schermen zoals we die de dag van vandaag kennen zouden toen te veel fouten bevatten en zeer duur zijn. Nu, om verder te gaan. LCD staat eigenlijk voor Liquid Crystal Display en is een vloeistof die ingesloten (gesandwiched) zit tussen 2 platen, en het veranderd wanneer een verandering in elektriciteit voorkomt, aan of uit, dit wordt door een circuit veroorzaakt die de "stroomstootjes" doorgeeft.

Daar we zwart en wit LCD's gewoon waren voor een 40 tal jaren, zijn gekleurde LCD's veel recenter, zeg maar vanaf de jaren 2000. De technologie is nog thans hetzelfde. Zoals we allemaal wel weten moeten we op een knop duwen om een horloge te kunnen bekijken in het donker, een LCD-TV is niet anders. Het heeft achteraan een light nodig omdat het geen licht maakt op zijn eigen. Er zijn veel soorten backlight technologieen, sommige zijn zelfs uitgerust met een fluoriseerdende buis als achtergrond.

Welke soorten backlight zijn er?
Momenteel zijn de 2 meest gebruikte methoden van backlight in LCD flat-panels: Cold Cathode Fluorescent Lamp (CCFL) en LED (Light-Emitting Diode). Er zijn nog tal van andere methoden, onder meer de Hot Cathode Fluorescent Lamp (HCFL) van Sony, maar dit is enkel van toepassingen op 1 televisie de Sony Bravia KDL40WE5, is zou om een backlight met groene energie gaan.

CCFL is de meest verspreide methode en bestaat uit en serie van horizontale buizen achter het scherm.

LED backlight's zijn nog altijd relatief raar, in 2009 werden ze wereldwijd beschikbaar en betaalbaar voor de gewone consument. Maar ze bestaan al vanaf 2004, voor het eerst verschenen in aan Sony WEGA televisie. Maar er zijn, al weer, een paar verschillende soorten methoden bij de LED-backlight's. We gaan hier kort op in, voornamelijk zijn de ideeën het zelfde: vele LED 'bulbs' worden gebruikt om het scherm te verlichten. We bepreken hieronder de verschillen.


Dit is een doorsnede CCFL-baklight LCD, die de verschillende lagen polariseerde, de filters en de dunne fluoriserende buizen (rechts) toont. (Ty Pendlebury)

Direct (recht op) of Edge (zijkant) gemonteerd?
Er zijn twee soorten methoden LED backlighting: Direct an Edge. De grootste voordeel bij direct lighting is dat het kan gebruikt worden om het contrast te verbeteren door sommige LED's af the zetten. Dit verbeterd de zwarte delen in het beeld. De meeste van de nieuwe LED-schermen zijn met deze technologie uitgerust. LG is zo'n producent die deze technologie gebruikt.

In vergelijking, edge-lighting's grootste voordeel is dat het schermen kan maken die zeer, zeer dun zijn. De LED's zijn gemonteerd aan de zijkant in plaats van achteraan het scherm. Natuurlijk verlies je de mogelijkheid om deeltjes uit te schakelen om een beter contrast te hebben en de kwaliteit van het beeld kan verzwakken als het licht niet voldoende verspreid is.

Wit of RGB lichten?
Witte LED's zijn zeer vergelijkbaar met CCFL omdat het een blauw light gebruikt dat is gemaakt om er wit uit te zien door het aanwezig zijn van een sulphur coating op de bulb. Het resultaat is dat de televisie meer potentieel en sterker zal zijn in het groene deel van het spectrum. Er zijn CCFL technologieën die het mogelijk maken om beter rood en blauw weer te geven, betere witte LED's zouden ook de mogelijkheid bieden om kleuren beter weer te geven. De Samsung UA40B7100 bijvoorbeeld gebruikt


Een rand-gemonteerde, witte LED module (Ty Pendlebury)

RGB LED's, aan de andere hand, zijn meer geschikt om een groter aspect van kleuren weer te geven omdat deze 3 LED's gebruiken: rood, blauw en groen (RGB). Televisies waren vroeger ook voorzien van het RGB-stelsel. Een goed argument hierbij is dat er minder gepushed moet worden om een groenen resultaat te verkrijgen en het kleuren spectrum is uiteindelijk ook veel meer gangbaar en in gebruik. De Sony Bravia KDL-46XBR45 is een voorbeeld van een televisie dat RGB LED's gebruikt in zijn backlights.


Een RGB backlight (Credit: Samsung)


Samsung's technologie onder de microscoop
Het Koreaanse bedrijf met zijn edge-lit LED-backlight technologie versmelt 2 grote componenten in elkaar: een lange LED module met een rij kleine witte diodes en een dunne scherm-grote plastieken vel, gekend als een licht doorlatende plaat. Vier LED modules worden gemonteerd langs de linker, rechter, boven en onderkant van het paneel. De bundel met gecombineerd licht wordt daarna gekanaliseerd en uiteindelijk herverdeeld over het scherm.

Van essentieel belang is dat het edge-lit LED systeem geeft geen fijne backlight controle nodig in vergeleken met zijn voorganger. Om dit aan te tonen, een Samsung series 9 paneel can geselecteerde LED's doen oplichten om de blinkende sterren in een melkwegstelsel te tonen, terwijl het de overige bulbs afzet om een diep zwarte achtergrond te creëren. In het geval van de nieuwe LED TV's zijn de lichtjes gemonteerd ter hoogte van het scherm zelf, zodat er een contrast ontstaat tussen scènes met zowel lichte en donkere delen.


Samsung's edge-lit scherm benodigd een licht-gids, die het mogelijk maakt om licht te produceren over het scherm (Credit: CNET Asia)


’s Werelds grootste LCD beeldscherm (108″)

Het kleuren-pallet
LCD’s gebruiken een min of meer traditionele gasontladingslamp die zich achterin bevindt (vandaar de warmte achteraan je LCD paneel) om licht uit te stralen. Dit licht is echter niet uniform en krachtig genoeg om alle 16,7 miljoen kleuren in het NTSC spectrum te genereren. Door de gasontladingslamp te vervangen door krachtige LED’s slaagt men hier echter wel in. Het aantal mogelijke kleuren benadert nu de volle 16,7 miljoen en sommige fabrikanten claimen er zelfs meer te kunnen maken. Bovendien wordt het paneel veel dunner en verbruikt het minder, ideaal voor mobiele toepassingen. Benieuwd hoe het werkt? We nemen even een kijkje. 



schematische voorstelling van LCD-scherm
Net zoals bij plasma bestaat een pixel in een LCD scherm uit drie gekleurde subpixels: rood, groen en blauw, allemaal van twee elektrodes voorzien. De subpixel is nu echter geen vaatje met edelgas maar een of meerdere doorschijnende vloeibare kristallen. Wanneer de elektrodes onder spanning gebracht worden ’stolt’ het vloeibare kristal en laat het het licht, afkomstig van de backlight, een krachtige lamp achterin het LCD scherm, niet meer door. Door met de spanning te spelen kan de doorlaatbaarheid van de pixel geregeld worden en kunnen er zo zeer veel kleuren gecreëerd worden. LCD’s hebben echter enkele problemen. De grootste hiervan is de doorlaatbaarheid van de pixel. Zelfs al is deze volledig ‘gestold’, nog steeds laat het kristal een klein beetje licht door. Een zwart beeld is daardoor nooit echt volledig donker, zoals bij pakweg plasma, je ziet er een schijn van grijs in hangen.
Een ander probleem is de backlight. Dit zijn vooral traditionele gasontladingslampen, maar die geven geen egaal licht af. Om het licht egaal over het paneel te verspreiden moet men van speciale reflectors gebruik maken, maar echt ideaal is dat niet. Zelfs bij de beste LCD’s zie je vaak nog een onevenwichtige lichtverdeling, zeker als het beeld volledig zwart is. Een ander nadeel zijn de vele filters of polarisers die een LCD nodig heeft om het licht van de backlight aan te passen. Deze moeten ontworpen worden voor een bepaalde lichtspectrum, maar het spectrum van een backlight is niet zo makkelijk te voorspellen. Hierdoor wordt 30 tot 50% van het spectrum en dus de mogelijke kleuren weggefilterd.


Gelukkig zal dit binnenkort allemaal veranderen. Enkele fabrikanten zijn op het, sta ons de woordspeling toe, lumineuze idee gekomen om die hinderlijke backlight gewoon te vervangen door egaal witte LED’s. Niet alleen zijn deze krachtiger dan standaard backlights, ze verbruiken ook minder stroom, worden minder warm, zijn veel kleiner en hebben een voorspelbaar spectrum. Door gebruik te maken van LED’s kan men het stroomverbruik van een LCD tot drie keer toe reduceren, worden de schermen meer dan twee keer dunner, stijgt de helderheid en kan bijna de volle 100% van het NTSC kleurenspectrum worden weergegeven.

Klinkt mooi? Het wordt nog mooier als je weet wanneer deze technologie op de markt komt: namelijk vandaag. De nieuwste Mac iBooks zijn nu al met LED backlight verkrijgbaar, alsook enkele laptops van Dell. Nec en Hitachi hebben op dit moment ook desktopschermen met LED backlight in de steigers staan. Tegen het einde van dit jaar zullen deze beeldschermen zeker een sterke aanwezigheid op de consumentenmarkt uitgebouwd hebben.


Een indrukwekkend LCD LED schermpje van Samsung




s Werelds grootste LCD LED beeldscherm (82).
SLOT

Conclusie 
Plasma is een technologie die op gebieden zoals kleur en contrast boven TFT LCD uitsteekt, maar hoe je het ook draait of keert, het is aan het uitsterven. Momenteel is plasma al door de LCD monitoren verbannen naar de paneelgroottes die met LCD (nog) niet mogelijk zijn en dus voorbehouden voor de mensen met een grote portefeuille. De bastions van kleur en contrast die plasma nu nog heeft zullen bovendien niet lang meer standhouden: niet alleen doet OLED het beter dan plasma, ook de nieuwe incarnatie LCD beeldschermen met LED backlights evenaart de prestaties van plasma, en dat tegen een goedkopere prijs. Voor wie echt nog een plasma wil: get them while you can. Voor wie de prestaties van een plasma tegen een goedkopere prijs wil en nog wat kan wachten: LCD met LED backlighting is your thing. LCD mag dan al een eindje meegaan, de evolutie is verre van gedaan. Wat ons betreft is LCD met LED backlighting dé kanshebber als meest succesvolle beeldschermtechnologie voor de komende tijd, of toch alvast tot OLED er aan komt. De kleuren en helderheid van een plasma tegen de prijs van een LCD, en dat met een lager stroomverbruik en geringere diktes. De fabrikanten van mobiele toepassingen kunnen hun geluk alvast niet op en tegen enkele maanden zullen ook de desktopfabrikanten volgen. Om in het oog te houden dus.

Is de hogere prijs voor de eerste generatie LED-TV's het waard?
Wij vinden het interessant dat TV fabrikanten voor het ogenblik een hogere prijs vragen voor LED-backlighting terwijl veel goedkopere toestelletjes, zoals gsm's en netbooks, ook LED's gebruiken. Volgens Samsung kosten LED backlight's momenteel 3 keer zoveel in grotere maten dan het gelijkwaardige CCFL gamma, en dit is meestal te wijten aan door een lager aantal fabrikanten die deze technologie fabriceren. Men haalt er wel de energie-factuur mee omlaag omdat deze led's geen energie gebruiken wanneer ze zwart moeten tonen (ze worden gewoon uitgeschakeld). De voorspellingen zijn dat wanneer de technologie nog wat meer bekendheid verkrijgt, de andere merken ook meedoen en er meer competitie zal ontstaan tussen de merken, de prijs zeker nog zal dalen.

Een aantal LED-backlit schermen die wij al hebben gezien zijn zeer goed, terwijl we vroeger steeds voor plasma kozen. De combinatie van zeer fijn design en een scherpe beeld-kwaliteit zal zeker zeer geliefd worden bij vele mensen. Als je nog steeds meer wil te weten komen kun je terecht op onderstaande video die genomen werdt op de CES 2009 beurs, het gaat over de Samsung LED LCD's.

Toekomst
Natuurlijk staat de technologische evolutie nooit stil, en wie weet wat er in de toekomst nog allemaal ontworpen zal worden. De in deze reeks besproken technologieën zijn echter redelijk future proof en de kans is klein dat er nog ergens vanuit het niets een nieuwe technologie komt opgedoken. De meeste nieuwe ontwikkelingen leggen zich bovendien al toe op méér dan een beeldscherm alleen: holografische en 3D toepassingen worden al druk onderzocht.
Wilt u echter klaar staan om ook optimaal naar 3D beelden te kijken?
Klik dan hier om een volledig artikel te lezen over 3D televisie, hierin staat waar je rekening mee moet houden zoals het aantal hertz de televisie moet aan kunnen en welke benodigdheden u zich moet aanschaffen.

Andere technologiën op gebied van televisie die voorlopig nog verre toekomst muziek zijn kunt u terug vinden onder het volgende artiekel: DLP, Laser TV, SED en OLED technologie


VERKLARENDE WOORDENLIJST

12 Volt 
Een lcd-televisie met een 12-Volt aansluiting is geschikt om op de camping of in de caravan aan te sluiten. Niet alle plasma lcd-tv's zijn hiervoor geschikt.

Ambilight
Ambilight is door Philips ontwikkeld om een beleving toe te voegen aan het televisiekijken. Tijdens het kijken produceert de lcd-tv een licht passend bij wat op het scherm te zien is.

Aut. kanaalindeling 
Automatische kanaalindeling oftewel Automatic Channel Installation (ACI). De plasma lcd-tv deelt zelf automatisch de kanalen in. U kunt deze alsnog handmatig corrigeren en de kanalen verplaatsen als u dat wenst.

Beelddiagonaal 
Het beeldformaat van een plat scherm wordt weergegeven in diameter (centimeter of inch). Het beeldformaat wordt schuin over het scherm gemeten. De kleinste schermen hebben een diameter van 38 centimeter (15 inch), de grotere wel 160 centimeter (63 inch). Om te bepalen hoe groot het scherm moet zijn, bent u afhankelijk van de kijkafstand tot het scherm. Te dichtbij een te groot of te klein scherm zitten is niet goed. U wilt het optimale kijkresultaat hebben van de nieuwe lcd-televisie, maar wel in de juiste verhouding tot de ruimte waarin het scherm hangt of staat.

Beeldfilters 
De rust en de kleuren van het scherm worden mede bepaald door filters. Het Combfilter zorgt bijvoorbeeld voor de weergave van details en dat kleuren niet in elkaar overlopen. De filters zijn niet nodig voor het scherm zelf, maar werken op het signaal dat binnenkomt.

Beeldformaat
Een lcd-tv of plasma-tv is in vele maten te verkrijgen. De kleinste tv’s zijn rond de 40 cm groot en de grootste schermen zijn zo’n 107 cm groot. Lcd-tv ’s zijn verkrijgbaar in 4:3 en 16:9 (breedbeeld). De kleinste plasma-tv’s zijn rond de 90 cm groot en de grootste schermen zijn zo’n 127 cm groot.

Beeldsignaal 
Er zijn wereldwijd drie verschillende televisie signalen, namelijk PAL, SECAM en NTSC. PAL is het systeem dat in België wordt gebruikt.

PAL (Phase Alternate Line): België, de meeste landen in Europa en Australie.
SECAM (Sequential Color with Memory): Frankrijk en Oost Europa.
NTSC (National Television System Committee): Amerika en Canada.

Deze systemen zijn niet verenigbaar. Een opname die in Frankrijk is gemaakt, kan niet worden afgespeeld op een Amerikaanse videospeler of dvd-speler.

Bevestiging 
Dit veld geeft aan hoe het scherm van de lcd-televisie geplaatst kan worden. Er zijn 5 mogelijkheden:

  • vast tegen de muur;
  • horizontaal beweegbaar;
  • een tafelstandaard of voet;
  • vrij beweegbaar;
  • plafondbevestiging.

Niet altijd is de bevestiging van het scherm meegenomen in de prijs of wordt het automatisch meegeleverd. Let hierop bij het bestellen van het scherm van uw keuze. De bevestigingsmechanieken zijn los bij te bestellen.

Breedbeeld 
Plasma lcd-tv's zijn breedbeeld televisies. U herkent dit aan de combinatie 16:9. Een tv die niet in breedbeeld uitzendt, heeft een 4:3-formaat. Niet veel tv-programma's zenden breedbeeld uit. U heeft hier vooral plezier van bij het kijken naar films op dvd.

Contrastwaarde
Contrastratio betekent dat kleuren die veel op elkaar lijken, zoals donkergrijs en zwart, lastiger te onderscheiden zijn. Hoe hoger de ratio, hoe beter de kleuren zijn te onderscheiden.

Geluidsstandaard 
Hier zijn 3 opties mogelijk: mono, stereo of virtual dolby (5.1 of 7.1).

HD ready 
High Definition, afgekort HD, is de televisiestandaard van de toekomst die een veel hogere resolutie biedt. Televisietoestellen die voldoen aan de voorwaarden voor het weergeven van HD tv-programma's mogen het logo HD Ready voeren. Dit betekent dat de tv een minimale resolutie moet hebben van 720 pixels. Ook moet er zowel een anologe componentvideo als een digitale DVI/HDMI-ingang opzitten Het toestel moet volgende HD-signalen ondersteunen: 1920x1080 op 50 en 60 Hz interlaced (1080i) en 1280x720 op 50 en 60 Hz progressive scan (720p). De DVI- of HDMI-ingang ondersteunt de kopieerbeveiliging (HDCP).

Helderheid 
De helderheid van het scherm wordt aangegeven in candela per vierkante meter. Candela komt overeen met de lichtsterkte van een gewone kaars (candela betekent kaars in het Latijn). Voor zowel candela per vierkante meter als de contrastratio geldt: hoe hoger hoe beter.

Hertz 
Een belangrijk onderdeel van het kijken naar een plasma lcd-televisiescherm, is de rust van het beeld. Dit wordt bepaald door de hoogte van de Hertz. Hertz is niets anders dan een rekeneenheid om aan te geven hoe vaak per seconde het beeld wordt ververst. Een plasma lcd-tv met 100 Hertz heeft een rustig beeld, zonder flikkering. Dit komt omdat het beeld 100 keer per seconde opnieuw wordt gelezen. Plasma lcd-tv's met een Hertzwaarde vanaf 70 ervaren het beeld als rustig. Ook voor Hertz geldt: hoe hoger hoe beter.

Kinderslot 
Met een kinderslot op de lcd-televisie kunt u bepaalde kanalen uitschakelen. Het werkt via het menu en is een instelling van de tv. Via een code schakelt u de vooraf aangegeven kanalen uit.

On Screen Display 
Instellingen van een lcd-televisie kunnen via een menu op het scherm gewijzigd worden. Dit is OSD: On Screen Display.

Pagina's in geheugen 
Dit is een Teletekstoptie en het geeft aan hoeveel pagina's er in het geheugen geladen worden. Hoe groter het aantal pagina's in het geheugen, hoe sneller het bladeren binnen Teletekst gaat.

Pc-monitor 
Dit veld geeft aan of de lcd-televisie ook als pc-monitor gebruikt kan worden.

Pc-monitorresolutie
 
Als de tv ook als pc-monitor gebruikt kan worden, vindt u hier de maximale resolutie terug.

Picture in picture 
In het tv-beeld kunt u nog een scherm openen. Er zijn twee mogelijkheden hierbinnen: een andere zender (Picture in Picture) of Teletekst (Picture and Text).

Portable 
Als het scherm portable is, vindt u dat hier terug.

Resolutie
Full HD heeft de resolutie 1920 x 1080. Dit is de resolutie van de toekomst. HD dvd-spelers zijn voorbereid op deze resolutie. Schermen van lcd-tv ’s en plasma-tv’s met een lagere resolutie zijn dus HD Ready, als het minimale aantal beeldlijnen maar niet onder de 720 komt.

Speakers 
De speakers kunnen ingebouwd zitten of moeten los aangesloten worden. Als de speakers ingebouwd zitten, vindt u dat in dit veld terug. Ook bij ingebouwde speakers kunt u alsnog losse speakers aansluiten. Mocht dit het geval zijn, dan is het veld 'optioneel' ingevuld. Als het scherm geen ingebouwde speakers heeft, let er dan op of er losse speakers meegeleverd worden.

Teletekst 
Op vrijwel alle modellen plasma lcd-tv's is Teletekst mogelijk.

TFT
Een Thin Film Transistor of kortweg TFT is een verbeterde versie van een lcd-scherm.

Type en soorten
Een lcd-, plasma- of tft-scherm is een uiterst plat scherm. Ze zijn zo plat door de gebruikte technologie. De platte tv- of monitorschermen zijn er in drie varianten: lcd, plasma of tft. LCD staat voor Liquid Crystal Display. Een LCD-scherm is opgebouwd uit vloeibare kristallen, die reageren op elektronische golven oftewel licht en de intensiteit ervan. Een plasmascherm is opgebouwd uit fosfor tussen twee panelen. Met plasma (een chemische reactie) wordt het beeld doorgegeven. De toepassing van TFT-technologie levert grote voordelen op ten opzichte van plasmatechnologie. Zo is het beeld van een tft-televisie helderder en heeft het een hogere resolutie, Daarbij komt ook nog dat er veel minder stroom wordt verbruikt en de televisie veel minder weegt. In kwaliteit maakt het niet uit op welke manier het beeld wordt doorgegeven: de schermen zijn van hoge kwaliteit, uiterst helder met een hoge resolutie en een brede inkijkhoek tot wel 160 graden.

Vermogen 
Het vermogen van de speakers worden aangeduid in Watt.

DIRECTORY OF USEFULL WEBSITES (Nederlands and English)

TV-Technologie - hoe zitten nieuwe televisie technieken in elkaar.
Nieuwe website waar we het over de nieuwste LED-LCD, OLED, plasma, LCD en laser TV's hebben. Ook HD-TV en Blu-ray komen aan bod.
3D-Televisie - Blu-ray - Plasma - LCD (TFT) - LED-LCD - DLP - OLED - SED - Laser-TV - CRT-beeldbuis - Nieuwe TV's - Praktische tips - Vraag en antwoord - Woordenlijst - Conclusie

ArchiVision Directory News en info
De blogeditie met artikels en nuttige informatie.

ArchiVision Directory (alle websites op één rij)
Directory die tal van nuttige websites bevat.

ArchiVision Directory Articles
Uitgebreide informatie over tal van onderwerpen zijn hieronder terug te vinden volgens datum en thema.

De Cavalier King Charles Spaniël
Kom alles te weten over dit schattig gezelschapshondje: verzorging, soorten, kleuren, geschiedenis, ziektes, kenmerken en karakter.
Algemeen - Geschiedenis - Het ras - Kleurencombinaties - Pro en Contra - Verzorging - Aanschaffen - Op reis - Voeding - Voortplanting - Stamboom - Sport en dogshows - Parasieten - Ziektes - Gezondheid - Rasverenigingen / Fokkers

MediaMonkey Jukebox Pro en Contra
De beste mediaspeler die er bestaat? Alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Beste gratis anti-virus software - welk programma bied te de beste beveiliging
Een gratis virus-scanner nodig, leest dan eerst eens deze review en neem de juiste keuze.

Hoe wordt je een bowling specialist
Kom alles te weten over hoe je moet bowlen. Leer de regels van de kunst. Deze website is niet alleen bedoeld voor professionals maar ook voor beginners die eens een partijtje willen gaan bowlen.

How to become a professional bowler
Know everything about the bowling games. Learn the art of bowling. This website is not only for prefessionals but also for beginners.

Restaurant Auberge 't hommelhof Boeschèpe
Een goed restaurantje ter hoogte van Kemmel net tegen de Franse grens.

Humor-be-nl.blogspot.com - grappen en grollen om u krom mee te lachen
Nieuwe website met grapjes en grollen, lachen maar.

Out-of-time-no-time.blogspot.com - timemanagement - tips en trics
See you how you can work out an time-management in 10 steps.

Computer Info
Alles over de computer, hardware, software, internet, games.

Electro-Smog.blogspot.com
Steeds meer elektrische toestellen werken met stralingen maar is dit wel gezond voor onze moderne mens en onze kinderen?

Stamp Catalog for free (special stamps included)
Free catalogue of stamp from over the whole world - Catalogue gratuit de timbre de partout dans le monde - Gratis postzegel catalogus van over de hele wereld.

Belgisch Arbeidsrecht
Alles over het Belgisch arbeidsrecht. Werkgever, werknemer overeenkomst. Het verschil tussen arbeiders en bedienden. De rechten en plichten van de werkgever en de werknemer. En tal van andere praktische zaken.
Arbeidsovereenkomst (begrip) - Soorten arbeidsovereenkomsten - Bedongen in de arbeidsovereenkomst - Verplichtingen werkegever en werknemer - Moederschaps- en vaderschaps-verlof - Beëindiging van arbeidsovereenkomst - Big Brother als baas

Drawing Factory
Free 2D and 3D drawings: cars, people, animals, furniture, European steel profiles,...

Photo Collectionz - old photo's and architecture
Foto collecties over architectuur, natuur, geschiedenis....

Notaris Info - rechten - kopen en verkopen
Alles over de wettelijke, financiële en notariële kant van een huis kopen, huren en verhuren.
Huis van mijn dromen kopen - De notaris - Openbare verkopen - Recht van opbod - Het compromis - Huren en verhuren - Het huurcontract - Bodemattest - Kopen of lenen - Openbare verkopen - Lening of kredietopening - Het testament - Schenkingen - Erfrecht

Arch-I-nfo - Bouw en architectuur
Informatie over het bouwproces en alles wat erbij komt kijken.

Fast exotic super cars (EN)
The super cars of today and tommorow. Behold their beauty and power.

Fast exotic super cars (NL)
De super cars van vandaag en morgen. Aanschouw hun mooiheid en power.

Copyright 2006-2010 - ArchiVision Directory - All Rights Reserved