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Altijd honneur op honneur ? 
 
 

Je kent ze wel, de duidelijke vuistregels: ‘De derde man doet wat-ie kan’ en: 
‘Leg altijd honneur op honneur’. 
 
Gelden deze wetten altijd? Kun je gewoon je verstand op nul zetten? Zou 
bridge werkelijk een edel spel zijn als je dit soort handelingen door je 
automatische piloot kunt laten uitvoeren? 
 
Inderdaad past op deze drie vragen een driewerf ‘neen.' En rijst tegelijk de 
vierde vraag: wanneer dan wél? 
 
Dat gaan we in deze Training tot de bodem uitzoeken! Zet je alvast schrap. Ik 
leg een paar situaties voor. Aan jou de eer om de vuistregel wel of niet toe te 
passen. 
 
 

 

Spel 1 
 Partner komt uit met:  

  2 
Leider west     Dummy oost 

       5 4 3 
Jij zit zuid met: 

  A H 6 
 

De leider laat dummy 3 bijspelen. 
 
Welke ruitenkaart speel jij? 

 
 

Spel 2 

 Partner komt uit met:  

  2 
 Leider west     Dummy 

        V B 9 
Jij zit zuid met: 

  H 4 3 
 

De leider laat dummy V bijspelen.  
Welke ruitenkaart speel jij? 
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Spel 3 
 

West  Noord Oost  Zuid 

1SA  pas  2*  pas 

2  pas  4  pas 
   pas  pas 
           *Stayman 

 Partner noord  

 komt uit met 8.  
 Leider west     Dummy oost 

 V B 4 2 

 V 9 8 7 6 

        A B 2 

 8 
Jij zit zuid met: 

  H 5 4 

Dummy’s A wint deze slag.  

De tweede slag wordt ingezet met V. 
Wat doe je: duiken of dekken? 

 

Spel 4 
 

Dummy west    Leider oost 

 A V 4 3 2    speelt B voor 
 
   Jij zit zuid met: 

         H 7 6 
  Welke klaverenkaart speel je bij? 

 
 

Spel 5 

 

    Na west 1 - oost 4  

    start partner noord met : 7  
 
 Leider west    Dummy oost 

        H B 10 9 
    Jij zit zuid met: 

         V 4 3 

De leider laat dummy B bijspelen.    
 
Welke ruitenkaart leg jij? 
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Spel 6 
 

West  Noord Oost  Zuid 

1SA  pas  2*  pas 

2  pas  4  pas 
pas  pas 

  
 
 Leider west    Dummy oost 

        H V 10 9 8 7 
     

Jij zit zuid met: 

         A 6 
 

De leider speelt vanuit de hand 4 naar dummy’s H. 

Partner speelt 5 bij. 
Wat doe jij: zakken of pakken? 

 

 
Mijn antwoorden 
 
 
Spel 1   Partner komt uit met:  

  2 
Leider west     Dummy oost 

       5 4 3 
Jij zit zuid met: 

  A H 6 
 

De leider laat dummy 3 bijspelen. 
 
Welke ruitenkaart speel jij? 

 

Natuurlijk zul je niet 6 bijspelen. En A of H maakt geen verschil, denk je 
misschien… 
 
Dat laatste is een misverstand. Voor jouw partner maakt het wel dégelijk uit of 

je deze slag wint met A of met H. Regel is dat je met twee aangrenzende 

plaatjes het eerst je laagste plaatje speelt, dus in dit spel H.  
 

Jouw partner weet dan dat je ook A zou kúnnen hebben. Win je deze slag 

met A, dán ontken je daarmee H. Dat kan voor partner uiterst belangrijke 
informatie zijn als hij later aan slag komt. 
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Spel 2    

Partner komt uit met:  

  2 
 Leider west     Dummy 

        V B 9 
Jij zit zuid met: 

  H 4 3 

De leider laat dummy V bijspelen.  
Welke ruitenkaart speel jij? 

 
Duik deze slag! De kaarten kunnen als volgt zijn verdeeld: 

 

   10 7 6 2 
  Leider west     Dummy 

  A 8 5       V B 9 
Zuid 

  H 4 3 
 
Hanteer de volgende extra regel: als dummy aangesloten honneurs heeft,  
wacht je geduldig tot de laatste van die serie wordt gespeeld. 
Als je nu in deze eerste slag als derde man meteen doet wat je kunt, en 

daarom braaf H legt, heeft de leider drie ruitenslagen voor het neerleggen 

door vanuit zijn hand ruiten te spelen naar dummy´s V9. 

Duik je de eerste slag, dan wint dummy’s V. Als later B wordt gespeeld, 

leg je wél H, voor wests A. Door de eerste ruitenslag de duiken, voorkom 

je dat 9 een rondje wint. 
 

Spel 3 
 

West  Noord Oost  Zuid 

1SA  pas  2*  pas 

2  pas  4  pas 
   pas  pas 
  
 *Stayman 

 Partner noord  

 komt uit met 8.  
 Leider west     Dummy oost 

 V B 4 2 

 V 9 8 7 6 

        A B 2 

 8 
Jij zit zuid met: 

  H 5 4 
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Dummy’s A wint deze slag.  

De tweede slag wordt ingezet met V. 
Wat doe je: duiken of dekken? 
 

Ondanks dat dummy maar één honneur heeft, moet je deze slag absoluut 
duiken! Want het bieden maakt duidelijk dat onze partner maar één 

hartenkaart zal hebben. Leider west belooft met zijn 2-bod immers een 4-

kaart! Zelfs als je H legt in de hoop dat partner B heeft, én partner 

inderdaad B bezit, zal die in dezelfde slag vallen! Erger is het als partner 

niet B heeft maar A… Die valt dan over jouw H heen! Met het direct 

leggen van H kun je niets winnen en veel verliezen.  

 

Spel 4 
Dummy west    Leider oost 

 A V 4 3 2    speelt B voor 
 
   Jij zit zuid met: 

         H 7 6 
  Welke klaverenkaart speel je bij? 

 
Het ziet ernaar uit dat de leider gaat snijden. En jij weet dat die snit gaat 

lukken. Als je duikt, maakt de leider B en daarna A, V en dummy’s 

laatste twee klaverenkaarten. De leider maakt die vijf klaverenslagen dan óók 

als partner noord 10xx in handen heeft. En dát is de reden dat je in de 

eerste klaverenslag H moet leggen. Dan zal A ook meteen van stal 

moeten, waarna partners 10 voorkomt dat de leider vijf klaverenslagen 
oppakt. 
 
Zekerheden bestaan niet, ook niet in bridge. Als klaveren een bijkleur is in 
een troefcontract, en het bieden duidt op een mogelijke singleton klaveren bij 

de leider, kan H duiken wél de beste actie zijn. 
 

Spel 5 

    Na west 1 - oost 4  

    start partner noord met : 7  
 
 Leider west    Dummy oost 

        H B 10 9 
    Jij zit zuid met: 

         V 4 3 

De leider laat dummy B bijspelen.    
Welke ruitenkaart leg jij? 
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Tegen een troefcontract zal partner zeker niet onder A uitkomen. A zit dus 

beslist bij leider west. Als je meteen V bijspeelt, val je in de categorie van 
de Belastingdienst: gemakkelijker kun je het (de leider) niet maken!  
 
Leg zónder denkpauze een lage ruiten. In dat geval kan de leider niet 

uitsluiten dat V bij noord zit. En dat betekent een kans op een verkeerde 

beslissing. Hoe groter die kans, des te beter dat is voor jou. 
 

Spel 6 
 

West  Noord Oost  Zuid 

1SA  pas  2*  pas 

2  pas  4  pas 
pas  pas 

  
 
 Leider west    Dummy oost 

        H V 10 9 8 7 
     

Jij zit zuid met: 

          A 6 
 

De leider speelt vanuit de hand 4 naar dummy’s H. 

Partner speelt 5 bij. 
 
Wat doe jij : zakken of pakken? 
 

Met B bij de leider kun je het niet verkeerd doen: de leider zal altijd vijf 

schoppenslagen maken. Met Bx bij partner kun je ook geen fouten maken. 

In de tweede slag zal B kansloos vallen onder V.  

Maar… met Bxx bij noord wordt het interessant. De leider hoopt op A bij 

noord. Daarom speelt hij vanuit de hand naar H.  

Als H houdt, zal de leider in een andere kleur oversteken naar de hand om 

dan zijn laatste schoppen naar V te spelen. Als jij dán wint met A zal de 

derde schoppenslag voor partners B zijn. 
 
Als je je in de eerste slag niet kunt beheersen en je meteen ontfermt over 

H, kan de leider daarna maar één ding doen: over noord snijden op B. En 
jij weet dat die snit gaat slagen.  
 


