
  

Wanneer een speler niet bekend in de gevraagde kleur,  
maar (on)bewust een andere kaart speelt wordt  

is er sprake van een verzaking. 
  
Tot welk moment mag een verzaking worden hersteld en hoe? 
Tot het moment waarop de verzaker of diens partner in de volgende slag (bij)speelt, 
is de verzaking ‘onvoldongen’ en moet de slag waarin is verzaakt worden hersteld. 
Alsnog wordt een kaart in de gevraagde kleur bijgespeeld. De kaart die ten onrechte 
werd gespeeld, waarmee dus werd verzaakt, wordt   
- een grote strafkaart als een tegenspeler verzaakte 
- zonder consequenties teruggenomen als de leider of dummy verzaakte 
  
Een kaart die is gespeeld door de niet-verzakende partij mag worden 
teruggenomen, als die kaart is gespeeld ná de verzaking en vóór het moment 
waarop de verzaking werd vastgesteld. Als een speler van dat recht gebruik maakt, 
mag de opvolgende speler zijn gespeelde kaart eveneens terugnemen. Als die 
speler een tegenspeler is, wordt de teruggenomen kaart een (grote) strafkaart. 
Alle informatie uit teruggenomen kaarten mag NIET worden gebruikt door de 
verzakende partij! De niet-verzakende partij mag deze informatie wél gebruiken 
  
Opgelet! 
Alleen een kaart van een tegenspeler kan een ‘strafkaart’ worden. Ten onrechte 

getoonde of gespeelde kaarten van leider en dummy gaan zonder strafstatus terug 
in de hand of op tafel. 
De verzaking wordt opgemerkt nádat de verzaker of diens partner in de volgende 
slag bijspeelde. 
Als een verzaking wordt ontdekt nádat de verzaker of diens partner in de volgende 
slag bijspeelde is de verzaking  ‘voldongen’. Herstellen (de juiste kaart bijspelen) 
mag dan niet meer! 
  
Tot welk moment kan een verzaking worden bestraft/rechtgezet? 

Alleen als de verzaking wordt ontdekt vóórdat een speler van de niet-overtredende 
partij een bieding doet in het volgende spel, óf voordat de ronde is beëindigd, kan 
de verzaking worden bestraft/rechtgezet. 
  
De grenzen van fatsoen.. 
- een speler is niet verplicht een verzaking van de eigen partij te melden. 
- het is niet toegestaan om een verzaking te verdoezelen, bijvoorbeeld door de 
kaarten voortijdig te schudden of nog een keer te verzaken in dezelfde kleur. 
- met opzet verzaken mag dus niet.  
Als de voldongen verzaking tijdig wordt ontdekt, moet de verzakende partij nul, één 
of twéé slagen overdragen. 
Bij een arbitrale score is meer dan twee slagen inleveren mogelijk. 
  
  
  



STAP Situatie Correctie/rechtzetting 

1 
Er werd verzaakt door dummy, of 
met een andere kaart die open op 
tafel lag (grote of kleine strafkaart) 

0 slagen inleveren! 
Als daardoor de tegenspelers worden 
benadeeld, past de arbiter de score 
aan. 

2 
De verzaking vond plaats in de 
12e slag 

0 slagen inleveren! 
De reglementair correcte kaart moet 
alsnog in de 12e slag worden 
bijgespeeld 

3 

De verzakende partij verloor de 

slag waarin werd verzaakt en 
maakte ook ná de verzaking geen 
enkele slag. 

0 slagen inleveren! 

Op zich logisch; anders zou 7SA + 1 de 
score kunnen worden, en dat kan het 
rekenprogramma niet aan. 

4 

Na de verzaking verzaakte ook 

een speler van de andere partij in 
datzelfde spel. 

0 slagen inleveren! 
Maar… de arbiter zal na afloop nagaan 

wat het waarschijnlijke rsultaat zou zijn 
geweest, zonder de twee verzakingen. 
En dat als arbitrale score opleggen. 

5 
De speler die eerder verzaakte, 
verzaakt weer in dezelfde kleur 

0 slagen inleveren 
a) voor de tweede of volgende 

b) verzaking in dezelfde kleur. 
De 1e verzaking wordt wel als normale 
verzaking  bestraft. 

6 

De slag waarin werd verzaakt, 
werd niet gemaakt door de 
verzaker. (Begin bij stap 1 inclusief 
de slag waarin is verzaakt, maakte 
de verzakende partij dus minstens 
één slag) 

1e slag inleveren a+b 
Dat geldt ook als de partner van de 
verzaker de slag maakte waarin werd 
verzaakt. Ook als dummy de slag maakt 
waarin de leider verzaakt. 

7 

De slag waarin werd verzaakt 
werd gewonnen door de verzaker. 
Daarna maakte de verzakende 
partij geen slag 
meer. 

1e slag inleveren a+b 
Staat niet concreet in de wettekst; is 
een conclusie. Je kunt immers geen 
slag overdragen van slagen die je niet 
maakte. 

8 

De slag waarin werd verzaakt 
werd gewonnen door de verzaker. 
Daarna maakte de verzakende 
partij ook nog minstens één slag. 

Alleen in deze situatie levert de 
verzakende partij twee slagen in. a+b 

  

a) Als de niet-overtredende partij van mening is dat de verzaking hem meer slagen kostte dan het aantal 

slagen, dat de verzakende partij moet overdragen, zal de arbiter een arbitrale score, toekennen, mits hij 
uiteraard die mening deelt…. 
b) Alleen als de niet-vertredende partij de arbiter vraagt een rechtzetting te annuleren, mag de arbiter naar 

eigen goeddunken handelen. Als de van toepassing zijnde rechtzetting onbillijk voelt, bijvoorbeeld omdat 
de verzaking geen extra slag opleverde voor de overtredende partij, kan de arbiter de niet-overtredende 
partij op de hoogte stellen van dit recht. Wanneer de niet overtredende partij van dit recht afziet… is het 
zaak dat de arbiter naar beide partijen benadrukt dat dat hun goed recht is. 


